Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2009 15:55 - Белград
Автор: okolosveta Категория: Туризъм   
Прочетен: 11681 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 17.03.2009 16:24



Предлагам една интересна дестинация. При това с топли , топли впечатления. Едва се върнах от Белград и сядам да пиша какво съм видяла, какво съм научила и какво съм опитала в сръбските  кафани.
J

Май, ние българите, рядко поемаме към Сърбия. Първо защото пътят към Западна Европа винаги минава ( поне доскоро) през Белград , а и защото ни е под ръка..... наблизо....... и  май  го нямаме много за чужбина. Да, ама не. И аз бях минавала не веднъж през града, ама ей сега се наканихме да прекараме уикенда в Белград. А в града има какво да се види.

Най- много ме гложди един въпрос. Абе какво общо и какво различно със София  видях там?  Ей богу, трудно е да се каже. Ами, хем е почити като тука, ама не съвсем , хем е различно, ама не съвсем..

Накрая реших, че май , най- точно би било да се каже, че  хората са по- различни. Че, Сърбия е една страна, в много отношения подобна на България,  със сходни  история и развитие, ама хората са такива, че са избрали да имат по- различна съдба от нашата.


Така че, най- любопитното което видях в Сърбия бяха хората. Едни такива, малко чешити, малко националисти, с високо самочувствие, което те развеселява и умилява едновременно. Но, аз ги харесвам . Сърбите имат една поговорка – 
Нас и Руса двеста милиона”( Ние и руснаците сме 200 милиона) 
Но сърбите са платили цената на самочувствието си. Може би за разлика от нас. Ние, по -скоро носим последствията от манталитета си.

Но тук, не иде реч за нас.

А за  Белград.

Екскурзоводка ни беше една симпатична, ентусиазирана лелка със малко смешен български. Много се гордееше с църквата „Св.Сава”, която все още се строи, и както се подразбра от разказа – тази църка ще се строи до тогава, докато не заслужи титлата „най- голямата православна църква в света”. Аз по този въпрос  няма да споря, макар че са се надпреварвали да я направят малко по -голяма от нашия „Александър Невски”. Но няма лошо. Конкуренцията ражда прогреса! 
image

Но дори тя трябваше да признае факта, че именно българският княз Борис I  издава първият документ, с който се смята , че града Белград е основан. А за днешното име на града има две версии – едната е, че е наречен така заради белите скали в околността му и втората е, че в Средновековието  посоките на света били обозначавани с цветове – а бялото било за посока Запад, и понеже Белград е бил най – западната точка на Българската държава, затова бил  наречен така.

Заслужава си да се спомене площадът на Републиката, което е мястото за срещи на жителите на Белград ( нещо като Попа в София) , като този площад се свързва с Калемегдан ( друга Белградска забележителност)  по улица „Княз  Михаил”,  която е нещо като „стъргалото” на Белград. С магазини, заведения, улични продавачи на всякакви изкушения – от картини и сувенири, до захаросани пуканки и гевреци.  И аз, за краткото време за което бях в Белград си „чукнах” среща на Площада на Републиката. С една българка, моя приятелка, чиято работа е срързана с Белград и ги познава доста добре. Та, тя ми разказа по нещичко  за сърбите  и  Белград.

За разлика от нас и други бивши соц страни, сърбите са запазили полицията си. Техните служби са били пощадени от така наречените „метли” и резултата е видим. Тук, хората имат респект от полицията, а тя поддържа реда с желязна ръка. Органите на реда често спрат хора по  улицата и проверяват документите.  Не съм чула това да се случва в България. J 

image



image

Калемегдан е някаква крепост останала от Средновековието, която била арена на люти битки и славни победи. Тя е разположена тъкмо над мястото, където река Сава се влива в Дунава. На Калемегдан са влизали в сражение  турци, австрийци , сърби и какви ли още не. Като една от историите,  които ни разказаха беше за битка между турци и австрийци, в  която първите имали превес, но видите ли на 16 – ти август паднали необичайно температурите , та чак завялял тежък сняг, който объркал плановете на турците и австрийката армия победила. Тук някъде , решихме , че съвсем ни вземат за „канарчета” с тази история за сняг през август,  но иначе крепостта е добре да се види. J


image

Сърбите пазят ( и сигурно дълго ще пазят) сгради пострадали от бомбардировките на НАТО през 1999- та.

image 


И накрая,  да споделя за най -забавната част за нас българите- това е сръбския език.

Запазихме маса в „Стара Сръбска Куча”   и отиваме наконтени там, където ни посрещат с музика, хляб, сол и малки чашки ракия - люта крушовица. Сядаме на масите олюляни от посрещането, където ни чака надпис „Резервисано”J 

Видяхме и табела „узмите рачун”, и таман се чудехме, защо трябва да ни приканят да си мием ръцете, когато разбрахме че това означава „вземете сметката”. 

 

Иначе на дълго и широко ни разказаха за сръбските театри, които тука се наричат „Позорища”.  Друга смешна дума  е УниверЗитет. J




Тагове:   Белград,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - na
17.03.2009 18:25
skadarliq be6e li?
цитирай
2. strianakiev - Много интересен поглед...
01.04.2009 14:28
Опитах се да си представя този град през Вашите очи, но не успях...постоянно ми се натрапва това, което аз си спомням от моите набези в този красив бял град преди години...май единственото нещо, което сме видели еднакво е полицията...и друго...псуват повече от нас...и сега ли е така...
цитирай
3. okolosveta - да , така е !
01.04.2009 14:41
Нали знаете оня стар лаф, дето някакъв чел за един град обстоен пътепис от известен автор и после като отишъл на място, това което установил е, че той и автора на книгата, явно са били в съвършено различни градове. :))
Да, на всеки му правят впечатление различно неща, и наистина като че ли, псуват повече :))
цитирай
4. анонимен - namGaurounpap
21.10.2012 20:53
http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html - avana 95 and is slightly to the beginning of. <a href=http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html>avana</a> We understand that it for wasting and you your penis erected after says that he is. http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html comprar avanafil I couldnt describe how medications that moderately increase of some alpha blocking had sex after taking. I thought that it nitrates for angina avanafil suddenly one of my sex in the next heart attack by exaggerating this product.
цитирай
5. анонимен - "понеже Белград е бил най – ...
21.10.2012 22:32
"понеже Белград е бил най – западната точка на Българската държава, затова бил наречен така."

А после се смеем на македонците... Същите цървули сме - във всяко нещо непременно трябва да има българска следа. Е те това е комплексарщината!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: okolosveta
Категория: Туризъм
Прочетен: 169540
Постинги: 15
Коментари: 82
Гласове: 296
Архив