Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2015 23:57 - Монте Албан, Оахака, Мексико.
Автор: okolosveta Категория: Туризъм   
Прочетен: 2171 Коментари: 0 Гласове:
0



Когато човек пътува до Мексико, и ако е късметлия да обиколи някой друг град извън многомилионната столица Мексико сити, добре е да посети Оахака.
Градът е столица на едноименният щат на страната и превишава половин милион души население.
Бяхме изключително щастливи да попаднем там особено след като намерихме приятели българи.

                Оказа се , че в Оахака дори хората са различни, те лесно влизат в контакт с непознати, а дружелюбието им е искрено и заразително.Трудно е човек да остане безразличен към този пъстър мексикански свят , към неговата специфична душевност и колорит.

                Оранжевата земя и кактосовите гори под жарките лъчи на слънцето крият разкази и легенди съхранили мъдростта на този стар, но жизнен народ.

                 Оахака е люлка на забележителни индиански култури , чиито постижения изумяват археолозите и до днес. Перлата сред тях е древният град Монте Албан, за чието откриване както при Троя е помогнала една легенда.


image

            Руините на Монте Албан свидетелстват , че това е една от най- значимите столици от доколумбова Америка, която е принадлежала на племето сапотеки от 600 г. Пр.Хр. до кр. На 1 – вото хилядолетие от новата ера. Градът представлява комплекс от религиозни храмове, дворци и подземни гробници, служили  главно за извършване на ритуали, събрания и празненства.

            На площада около който са разположени сградите расте особен вид дърво на име “гуакате”. Екскурзоводът ни обясни , че това е растение от семейството на бобовите и че градът Оахака е получил името си от него.

             Една от сградите в древния град е известна като замъкът на танцьорите. В нея са изложени десетки каменни изображения, в които ясно личи влиянието на “олмеките” . Изображенията са загадка, защото човешките фигури са изваяни в неестествени пози. Дали те свидетелстват за добро ниво на познанията в медицината или символизират нещо друго, учените още незнаят. Едно е сигурно, те са най- древните и безспорно най – интересни следи от културата на “сапотеките”.

             Каменните изображения крият още две загадки. Не е ясно от къде са донесени тези твърде нехарактерни за цялата област каенни блокове и какво символизират йероглифите около всяка една от фигурите. До днес са известни повече от сто сапотекски йероглифа, макар че малко от тях са разгадани. Сапотеките взаимстват писмото си от олмеките, но после го доразвиват и това го прави трудно за разшифроване.

            Монте Албан е уникален и в друго отношение, той е бил открит дълбоко под земята и то почти недокоснат от иманяри, затова справедливо се счита че това е първата и последна находка в Америка  дастойна да съперничи във великолепието си на откритията в Египет.




Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: okolosveta
Категория: Туризъм
Прочетен: 169354
Постинги: 15
Коментари: 82
Гласове: 296
Архив