Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2009 09:49 - Доминиканската Република
Автор: okolosveta Категория: Туризъм   
Прочетен: 8167 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 28.04.2009 14:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           Ако някой ви запита къде си мечтаете да пътешествате, сигурно доста от вас биха се сетили за Карибските острови. Те не случайно са  синоним на мечтаното пътуване. И аз като късметлийка която е била по тези места , ще ви кажа, че славата им е напълно заслужена.            Доминиканската Република е разположена на един от тези острови- Остров Хаити или така нареченият от Колумб – остров Еспаньола. Любопитното е, че този остров е един от първите, които Колумб открива в новата земя Америка. (Макар, той до смъртта си да не е разбрал че е открил нов континент).  Нарича го Еспаньола, по името на Испания,  под чийто флаг пътува Христофор Колумб и прави тези забележителни открития. Именно тук той основава първата колония в така наречения Нов Свят. С много още „първи” неща се гордее Доминиканската Република.  Тук е построен първият град, първата катедрала, прокарана е първата улица и е основана първата болница в Новият Свят. Всичко това е съхранено до днес и със сигурност ще ви бъде показано, ако идете до Доминиканската Република.
imageФорт от колониалните времена              Въобще Санто Доминго, столицата на Републиката, е един много приятен град, с тропически климат и колониална архитектура. Страната е била колония на Испания и това рязко я отличава от другите Карибски острови, които  са били я Английско , я Френско , я Холанско владение. Въобще Карибските Острови са шарени. Това че са били колонии на различни Велики сили, ги прави доста различни. Не само официалният език на всеки остров е различен, но и нравите , обичаите и облика на населението. Имах възможността да се убедя в това.

image

          В Доминиканската Република се наситихме на широките плажове, изумрудено синята вода на Карибско море, и на тропическият климат( който може да бъде доста неудобно нещо). Жегата и лепкавата влага са навсякъде. Навън е ужасно горещо, а като влезеш в сграда или заведение е ледено студено. Климатиците им винаги са на max. Въобще тука казват: „При нас,  колкото е по- студено в едно заведение, толкова е по- луксозно”. Е, не се оттървах от настинки през цялото време. Апропо, лекувах се с местни лекарства, което горещо препоръчвам. Когато идете някъде не се лекувайте с това, което си носите от България, нямате шанс срещу тамошните болести. Идете на местен лекар и пийте каквото там ви препоръчат. Само така ще се оттървете.
image

image

               Чували ли сте оназа история за Алонсо де Охеда, или както някои наши учени се опитват да докажат, името му било Драган Охридски и бил от български произход. Та, той е един от пътешествениците – първооткриватели, които пътували с Америго Веспучи в презокеанските приключения. Даже същите тези учени смятат , че именно Охеда е бил важният човек в експедицията , а не Америго Веспучи ( на чието име по – късно, както знаем е кръстен континента Америка). Много смешно. :)  Може и да е вярно обаче, понеже както разбрахме в Доминиканската Република, Охеда попаднал на остров Еспаьола и там се скарал с другите от екседицията на Колумб, а при връщането си в Европа, Охеда довел много туземци , които продал като роби. Та,  човека е бил  бизнес ориентиран и скандалджия. Значи, може и да е бил българин. :)  
imageРуините на манастира
             Разказвам това, защото историята продължава с това, че последните пътешествия на Охеда към Новия Свят завършили именно в Санто Доминго, където той умира, а предсмъртното му желание било да бъде погребан в двора на един манастир там и да се надпише надгробен камък, че всичко което направил в живота си , го направил за България, която била поробена от турците и той мечтаел за нейната свобода.( или нещо в този дух). Разбира се, това се разказва от същите онези наши учени, които считат че Охеда е българин. Ние бяхме в тази катедрала в Санто Доминго, която е потънала в руини, но не видяхме такава плоча.  :) Друга легенда за Санто Доминго, е че самият Колумб е погребан в този град, който той самият по- рано кръстил на името на своя баща – Доменико Колумбо от Генуа.

image
Къщата на Диего Колумб - сина на Христофор Колумб, който управлявал за определен период ,  като губернатор Новооткритите земи.
 



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kasnaprolet9999 - Хубав постинг, интересно разказваш,
23.04.2009 10:19
няма ли още снимки да сложиш?
цитирай
2. kulinar - Поздравления за постинга!
23.04.2009 11:13
Поздравления за постинга!
цитирай
3. okolosveta - oups, popravih se :)
28.04.2009 14:39
Поправих се със снимките.
Дано сега е по - добре ! :)
цитирай
4. анонимен - разкажи за циганията която се шири ...
15.06.2009 23:55
разкажи за циганията която се шири навред
цитирай
5. dobsun - изчетох всичките ти постинги,
15.09.2009 17:28
благодаря, че ме накара да се докосна до една друга култура....
цитирай
6. анонимен - az sam bil tam i ne mislq 4e e takava ...
06.07.2010 21:26
az sam bil tam i ne mislq 4e e takava ciganiq sprqmo hondyras,mexico,gvatemala i drygi nee zle stava santa domingo otnosno snimki imam i to dobri no sega nqmam vreme bravo za infoto samo taka
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: okolosveta
Категория: Туризъм
Прочетен: 169150
Постинги: 15
Коментари: 82
Гласове: 296
Архив