Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2009 15:23 - "Беднякът Милионер"
Автор: okolosveta Категория: Туризъм   
Прочетен: 5244 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 27.03.2009 16:47


Гледахте ли тази продукция, която спечели доста тазгодишни "Оскари" ! Аз я гледах! Изумително точно е пресъздаден живота в Индия!
Това е най- страшната страна на света!

Преди да замина за Индия бях чела, че тази страна може да те очарова, може да те ужаси, но никога човек не може да остане безразличен към нея. Четох в един много стар гид, малка английска  книжка , че това не е просто страна, а цял континент. Книжката си заслужава вниманието, казваше се  India – travel survival kit”. Превод на заглавието не е нужен. Още я пазя в къщи. Макар да беше стара,  научих много за Индия от нея. Но когато попаднах там,  се оказа че не е било достатъчно.

Тази страна ме порази.

Оттогава насам,  смятам, че всеки човек , рано или късно, трябва да намери начин да отиде до Индия. Или поне горещо го препоръчвам.

Аз съм реалист, здраво стъпил на земята, но все пак смятам , че срещата с Индия, би променила всеки, би го белязала завинаги, и повярвайте ми, това е истина.

По -горе, под определението „страшна” имам предвид, и в пряк, и в преносен смисъл. Това е очарователна и ужасна страна едновременно. 

image




Обиколката ми в Индия, не беше кой знае колко дълга, като се има предвид мащабите й, но включваше едни от най- полулярните места поне на северните индийски щати. От столицата Делхи, посетихме Агра
с „Тадж махал”, също „розовият” град „Джайпур”, Каджурахо с изумителните храмове на „Кама Сутра” и разбира се Варанаси и река Ганг. 

image

Река Ганг и стълпотворението от поклонници дошли да посрешнат слънцето с ритуално къпане сутрин

През цялото време се чудех, как е възможно, нация която е построила изумителни храмове и разкошни палати, днес наследниците й  да живеят е мизерия и болести. Разбира се, не всички живеят така. Но контрастите ме поразиха.



image
Храмовете на "Кама Сутра"

В Индия има всичко . Страната кипи от живот. Многолюдието на нацията се покровителства от религията. По гъмжащите от народ улици можеш да усетиш контрастите. От хора, доброволно впрегнали се в рикши, които возят богаташи  до религиозни шествия във  възхвала на някой от хилядите  индуистки божества, а също и просещи хора  или  изобилни пазари. Но иначе мургавите  хора с тика ( третото око)  на челата си ,  и типични индийски сарита и дрехи , са щастливи хора. Те всички вярват, че един ден ще се преродят и ще заживеят по- богат живот. Какво му трябва на човека? Ако вярваш в това, какъвто и живот да живееш , ще бъдеш щастлив.


image
Храма "Тадж Махал" построен от Шах Джахан, в памет на непрежалимата му съпруга Тадж , която починала при раждането на 14 - тото им дете. 

И пак в онази книжка, за изкуството да оцелееш в Индия прочетох, за философията на индиеца , който казва „Ако имам един къшей хляб , ще го продам , а с парите ще си купя цветя за да нахраня душата си”  





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivani4kaaaa - хубавооо
02.04.2009 14:57
хубавооо
цитирай
2. marvin - За душата
05.04.2009 12:02
Ако има нещо което може да нахрани душата то със сигурност това са спомените. Много красиво и точно си уловила контраста. Страна на контрасти които не се срещат никъде по света. Роден си беден и ще живееш беден, роден си богат и ще живееш богат. Може би филма имаше тозе успех не само заради порнографката си реалност но и защото разчупи схемата беден - богат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: okolosveta
Категория: Туризъм
Прочетен: 169501
Постинги: 15
Коментари: 82
Гласове: 296
Архив