Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2009 10:52 - Paralia Katerini
Автор: okolosveta Категория: Туризъм   
Прочетен: 23546 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 11.03.2009 13:11


Има ли някой, който да не е ходил в Паралия Катерини?

И да не сте, със сигурност ще отидете. Една от най, ама най – популярните дестинациии за  нас българите , когато речем да отскочим до  Гръцко. Тогава...... ще кажете....... като е толкова полулярна, защо аджеба, ще пиша за нея. Ами именно затова, защото  установих , че  малко хора са писали за мястото, пък човек като тръгва за някъде търси информация или най- малкото, задължително пита добрия мъдър  Гугъл.  Руснаците отдавна са окупирали мястото, а това лято установихме , че румънците също не си поплюват, и хоп , прекосявайки България..... има - няма един ден път , стигат в Паралия , като пълните паркинги с румънски коли ги издават от къде са дошли.

Още от сега да сме наясно, градът се казва Катерини, и не е на брега на морето , а километри навътре в сушата. „Паралия”, на гръцки означава „плаж” , а Паралия Катерини, не  е нищо друго освен „Плажът на Катерини”. Чудя се, колко ли такива „паралии” има в Гърция, като цялата е в плажове, сигурно са хиляди J

 image

Та,  Паралия Катерини е курортно градче с прекрасен , широк, слънчев бряг, с плитки изумрудено сини води, рай за туристи като нас. Много внимавайте, като купувате туристически пакети, дали хотела ви е в Паралия Катерини или в Олимпик Бийч. Не, че в Олимпик Бийч е лошо, но е отдалечено от Паралия на няколко километра и за човек който е без кола, това може да е неприятно откритие.   


image

Никак не ви съветвам да тръгвате натам без колата си. Ако нямате собствена, организирайте се с приятели които имат и идете заедно, така  хем ще ви излезе по- евтино , хем купона е гарантиран.

Та , ако сте с кола, можете да отседнете в Олимпик Бийч, защото плажовете са по- хубави , а хотелите по- евтини, а вечер ....... не се жалете ........ отдайте се на таверните на Паралия. 

Непременно идете в „Струга”, Това е таверна , която както предположихме се държи от  македонец, който май е станал по гръг от гърците. Направил е страшна таверна на една от главните улици на Паралия...казвам ви....е  такива манджи не бяхме ялиJ, то риби, шишчета, плескавици, богати салати, всичко полято обилно с гръцка рицина и прословитата бира Mythos. J Така, като ви разправям , всичко в гърлото ми се топи. J

А, сервитьора заслужава, не само бакшиша, който му оставихме, а и две- три думи в скромният ми пост.  През цялото време се чудехме този човек от каква националност е. Някакъв балкански субект , така да се каже, ама таман решихме че няма как да не е македонец, той като заговори един чист румънски с румънците от съседната маса, викаме си , румънец ще да е. После се завъртя, и запердаши на приличен  руски, с някакви братушки, после на много добър гръцки с персонала, пък и чехите спираше по улицата да ги кани в ресторанта. Като за капак, на нас ни взе сметката на сносен български, ама да се неначуди човек J Абе, викаме си , от Балканите е , няма как и с това решихме чуденката J


image

И сега няколко полезни съвета. Мястото е чудесна база за всякакви екскурзии из Северна Гърция.

Ето някои от тях.

Задължително отделете поне един ден на Тесалоники ( на български си го знаем Солун, ама там не го наричайте така). Всекиму според интересите. Например, можете да идете на шопинг, или да разгледате Бялата Кула и Църквата Св.Димитър, можете да се шляете из улиците или да пробвате някоя малка таверна за обяд , дори само един „гирос” да си позволите, повярвайте ми , струва си.

Друг ден отделете за Едеса и Вергина . Знаете ли, че един от най – известните археолози на Гърция – проф.Манолис Андроникос е направил знаменателно разкритие през 1977-ма година. Открил е търсената от него, с години, из цялата диаспора на Древна Гърция, гробница на Филип II Македонски – македонският цар, баща  на Александър Велики. Гробницата се счита за едно от най – грандиозните открития  на гръцката археология на 20 – ти век. Казвам ви, гробницата си струва. Настръхват ти косите, като влизаш в нея, хем е зловещо , хем е помпозно ...... златните накити и орнаменти в абсолютно тъмната паст на гробницата, която те поглъща метри навътре, те заслепяват с изумителен блясък. И като си помислиш, че това е на не повече от 150- 160 километра от българската граница. Ако можете идете.

Посетете и Едеса, град на води и водопади. Наричат го „водният град” или Воден.

Трета дестинация – познатите ни манастири Метеора. Манастирите са като кацнали върху недостъпни скали. Строени са от християнски монаси отшелници още през 11 век. Изумително е какво са правили вярващите, за да се спасят от турците. До някои от тези манастири и до днес се стига само по въжени линии. Останали са само седем действащи манастира до днес. Те са в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Мисля, че това е достатъчно, за да провокирам любопитството на тези които не са ходили до там , а другите , си знаете.

image
Църквата в центъра на Паралия

И така накратко, ако сте решили да стягате куфарите към Гърция, не се колебайте. Паралия Катерини е само една от възможностите за хубава почивка там.

image
Задължително пробвайте и тези возила в Паралия. Яко е!

image
И тази морска снимка , за разкош!

Е, това е!
Поувлякох се с писането, хем най- мразя ония супер подробни постове, дето описват и на коя бензиностанция са спрели и колко чиста била тоалетната, как си мили прозорците на колата, та и името на момчето – общ работник там, който, естествено ,  е чувал за Стоичков. J




Тагове:   Paralia,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. okolosveta - за анонимко
27.03.2009 10:13
Основната цел и предназначение на тези манастири, чието строителство започва през 11 век, е да запазят християнската вяра и това да стане чрез градежи на най - недостъпните места. От общо 24 манастира в Метеора,, само 7 са действащи в момента. Почти всички са трудно достъпни, те нарочно така са строени. Ако днес има достъп по стъпала, това са правени за туристи съоръжения, които нямат общо с първоначалният им замисъл. Един от седемте действащи манастири е затворен за посещения. Другите до общият първоначален брой - 24 , са или разрушени, или не са реставрирани или са запазени само малки църкви. Много от тях са в скали и са недостъпни. Нямам претенция постовете ми да са енциклопедично точни, те са за това което съм видяла, чула, научила. Иначе, да пишеш анонимно, е мнооогоо, лесно, съгласна съм!
цитирай
2. анонимен - paraliq
26.06.2009 21:15
hm dneska tragvam za paraliq .dano da e qko
цитирай
3. анонимен - Privet!
04.08.2009 19:01
Пробвала ли си се в предаването "Без багаж"? Това ти е призвание. Знаеш как да запалиш джапанките на туриста :) с думи. Но ... снимковият материал малко трудно се връзва с текста.
цитирай
4. анонимен - radko
11.07.2010 18:36
аз да си кажа мнението четно такмо от там си идвам до преди малко бях на кафе с шефа там много е красиво адски много народ има ефтино е и то бих казал доста по ефтино от българия с няколко думи никога не бих сажалявал да отида отново :)
цитирай
5. анонимен - kurs456valut
20.10.2011 13:51
I now, this is a great article.A successful blog needs unique, useful content that interests the readers
цитирай
6. анонимен - vapros4e
19.02.2012 20:41
samo da popitam tezi koito sa hodili - mn iskam da prekaram po4ivkata si tova liato tam! Ve4e si haresah Cosmopolitam Hotel & Spa, no neznam kak stoi vaprosa s transporta. Za sega agenciite predlagat ceni na hotel HB. Az niamam kola i bih iskala da znam dali ima redovni avtobysi i kak e yredeno predvijvaneto vaob6te? Blagodaria
цитирай
7. okolosveta - taka e
25.04.2012 12:26
така е, прав сте, явно 5 години в Исторически Факултет на СУ не са ми достатъчни, трябва още да почета :)) Отново казвам , това не са исторически студии или научни статии, в които педантично точно да е предадена фактологията. Това е пътепис с всички условности на това определение. Описваш това, което си видял и чул по време на пътуване. Иначе ако трябва да се хванем за буквата, може би знаете , че османците са идвали на Балканите много преди да започнат набезите си тук и да превземат територии, много преди прословутата 1352 година - крепостта Цимпе, те са ползвани за военни наемници от Визнатия и най - вероятно това е една от причините изобщо да поемат тази посока на завоевания. Те не са били морски народ и някой е трябвало да ги прехвърли на Балканите и това са сторили именно Византийците , за което после са платили прескъпо, а и ние също.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: okolosveta
Категория: Туризъм
Прочетен: 169483
Постинги: 15
Коментари: 82
Гласове: 296
Архив