Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2008 13:13 - Великата Китайска Стена
Автор: okolosveta Категория: Туризъм   
Прочетен: 6352 Коментари: 5 Гласове:
0



Както вече ви предупредих, ще ме прощавате, но ще пиша още за Китай. И сега не само за Китай, но може би за най- известната му забележителност - Великата Китайска Стена. 

Когато зърнеш стената, друга дума освен “Велика” не ти хрумва. Истински внушителна е не толкова гледката, колкото мисълта , че тя е дълга повече от 7 хиляди километра, със всичките си разклонения от запад на изток.

Човек остава захласнат пред това което вижда. Трудно е да се възприеме този колосален труд като някакво естествено наследство от вековете.

Масивният каменен път следва извивките на релефа. Опитахме да се изкачим до първата кула, и разбрахме, че това никак не е лесно. Стената ту е равна , ту става съвсем стръмна нагоре. Сякаш се надсмива над пъплещите по снагата й хора, някои изминали хиляди километри , за да дойдат дотук. Човек едва успява да се качи до някоя от кулите й, какво остава да я строиш. 
image


 image

Трудно е да си педставим как са били докарвани тези каменни блокове. Не може да се изчисли броят на хората дали живота си в това исполинско строителство. Преданието твърди, че мъртвите били заравяни в основите на стената.

Една легенда разказва за жена на име Цзян, която отишла да дири мъжа си на строежа. Вървяла по каменния път и питала за него, но никой не знаел нищо. Дълго бродила, а стената не свършвала и не свършвала. Накрая седнала и заплакала. И станало чудо, отчаяните й сълзи били толкова горещи и парещи, че дори яката стена рухнала от мъката й.

Дали това е истина , незнаем, но преданието е тъжна приказка за болката и отчаянието, за хилядите, може би милиони вложили малките си човешки съдби,  за да изградят великата по размери стена.

Историята около построяването й e също толкова впечатляваща колкото и самата стена. През 7 век преди новата ера , едно от китайските княжества се заема да създаде временно отбранително съоръжение срещу набезите от север без да предполага, че поставя началото на грандиозен строеж, който ще се претвори в необятна по размери стена. Така започва тази традиция в китайската история,  която в продължение на векове неизменно е следвана от всичките й  владетели. Даже преданията приписват целия грандиозен строеж на един император Цин Шу Хуанди, който е първият успял да обедини китайските княжества.
        Удивително съоръжение е Китайската стена. Казват, че е единственото построено от човека, което се вижда от Космоса. Дали е така незнам, но от Китайската Телевизия ни дадоха един филм с уникални кадри от почти цялото протежение на Стената. Имаше строежи по недостъпни била на планини, през пустинята, та чак до Южно Китайско Море. Стената е била част от Пътя на коприната, по който прочутият Марко Поло идва в Китай.
        Стената е строена от различни материали, в зависимост от местата където се простира  и наличните там материали. В пустинята, някои участъци вече са почти разрушени, заради некачественият градеж. На други места се стопанисват доста добре.
        Почти всяка туристическа обиколка на Китай включва стената, и по точно , този участък от нея който се намира в близост до столицата Бейджинг. Пълно е с туристи от цял свят. За нас беше най невероятно, това че китайците са построили толкова километри стена с цената на хиляди жертви.  Това само китайци могат да го направят, ще каже някой, и това според мен е самата истина.
 



Тагове:   стена,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - хубава статия
09.10.2008 18:12
Браво!
цитирай
2. emil60 - Много ви бива да разказвате...
27.02.2009 23:03
Затова ще попрочета още...
цитирай
3. анонимен - hubava statiq
22.03.2009 19:59
ama naistina li ste ya vijdali stenata
цитирай
4. okolosveta - да, стената
23.03.2009 14:14
Да, виждала съм я. Но това не е кой знае колко учудващо. Почти всяка туристическа програма в Китай, включва посещение на онази част на стената , която е най- близо до столицата Бейджин. Аз за трите си посешения в Китай, три пъти съм ходила до Китайската Стена :)
цитирай
5. ivani4kaaaa - уникално е
02.04.2009 14:59
уникално е
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: okolosveta
Категория: Туризъм
Прочетен: 169505
Постинги: 15
Коментари: 82
Гласове: 296
Архив