Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2008 15:48 - Шанхай
Автор: okolosveta Категория: Туризъм   
Прочетен: 6544 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 06.03.2008 15:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

           От всички държави по света, в които съм била ми е най- трудно да пиша за Китай. Ще кажете, че е нормално това, защото тя е необятна, и като територия, и като население, но аз за себе си знам, че съм пристрастна. Първо, защото това е страната, в която бях три пъти и то с  дълги пътешествия из вътрешността й, и второ, защото там завързах приятелства. А от това по ценно няма. Друго е когато имаш местен гид и най- вече другар, защото тогава страната ти изглежда по - близка. Сигурно ще пиша още за Китай, ще ме прощавате, но тази страна много хареса. Истина е, че са много по различни от нас, друга култура, различни нрави, непонятен език и какво ли още не. Но именно в това е неговото очарование. 
          Реших да започна с Шанхай. Китайците казват "на дълъг път се тръгва с малка стъпка". Ето защо, ще пиша първо за град Шанхай в иначе гигантската страна. 

image 
Река Хуангпу - на отсрещният бряг Пудонг.

       Известен като “Париж на Китай”, “Кралицата на Изтока”, Шанхай е индустриалният и комерсиален център на страната. В него се намират едни от най – големите сгради в Азия, а в момента се строи най- високата в света. Мащабите и темповете на развитие са невероятни.
         Градът е разделен на две от река Хуангпу. Двете части са известни като Пудонг и Пуси. 
Доскоро хората предпочитали западния бряг на Хуангпу. Тя е по старата и е със запазена колониална архитектура. Местните казвали “ по- добре да имаш легло в Пуси, отколкото къща в Пудонг”.  Но от няколко години насам това вече не е така. Пудонг  е ситито на Шанхай, той се издига като символ на модерният и нов Китай. 

image

Сградите на Пудонг. 

             Безбройните строежи и небостъргачи , появили се в последните десетина години са характерни за огромния град. Всяка сграда се строи , за да бъде по – висока и по – хубава от съседната. Тук са съсредоточени много пари и това се вижда от пръв поглед. В Пудонг е трудно да се различи Изтокът от Западът, традиционното от модерното.

          Тук е мястото да кажа, че пътувах из Китай служебно. Бяхме гости на тяхно Министерство и бяхме посрещани навсякъде по царски. Както казваше един възрастен колега "ще видиш какво е да те посреща комунистическа страна". Разбира се, политическият строй в Китай не може така просто да се определи. Там неведнъж чухме от управляващите- "това е комунистическа страна с капиталистически пазар". И колкото и странно да звучи се убедихме, че е така. Успяват да напредват с бързи темпове, макар че по селата им сякаш времето е спряло преди десетилетия ( то като че в България не е така). 

image


             Прекарахме няколко дни в Шанхай. След две години отново бях  там и се изненадах. Сякаш небостъргачите ги строят за няколко месеца. Пудонг беше вече по- гъсто застроен и отдалеч изглеждаше като гора от високи сгради.
            Ако има начин да се обясни така начереното "китайско чудо", то пак ще трябва да се използва тяхна поговорка. "Миналото има власт над бъдещето и обяснява настоящето" казват те. Ето защо, тази нация която има пет хилядолетно развитие до днес, я очаква добро бъдеще. 

image
Телевизионната кула в Шанхай - 250 метра и повече висока .....


Следва продължение....

 



Тагове:   Шанхай,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ingodwetrust - Шанхай е невероятен
06.03.2008 16:41
Шанхай е невероятен. Благородно ти завиждам.
цитирай
2. deninosht - !:)
06.03.2008 19:10
благодаря ти!:)
цитирай
3. zalez - Шанхай
06.03.2008 22:11
Ами,,не съм сигурна дал е хубаво да се развива с бързи темпове. А тенденцията е това, как да се развива бавно и постоянно, с най-малки дефекти. Става въпрос за качество на развитието.
цитирай
4. hangman13us - Ах Китай....
07.03.2008 09:59
Е да хубава страна, която според характеристиките на ООН е "развиваща се страна", а като такава на нея не могат да й се налагат ограничения по отношение на околната среда и замърсяването, каквито са в сила за Европа... Китай ползва около 20% от енергоизточниците на Света за да поддържа една прегряваща икономика, която печели за сметка на евтината работна ръка, ако се развива така без вътрешна реформа в самата държава ще настъпи огромна криза, тъй като много компании изнесоха там мръсното си производство. Писал съм курсова робата за Китай и може да е публикувал в блога си някой ден. Не ме разбирай погрешно, ако имам възможност бих отишъл там 100%, просто този растеж е малко бутафорен и много скоро може да изиграе лоша шега на всички ни. :(
цитирай
5. okolosveta - зле или добре
07.03.2008 11:43
От това което видях там, смятам че те нямат друг шанс. Това е огромна маса хора и потенциал, който нито един от нас не може дори да си представи. Политическа система от тоталитарен тип е единственият шанс нещата да са под някакъв контрол. Дори явления, които аз иначе не разбирам - като закони за ограничаване на раждаемостта или за смъртното наказание, намират обяснение там. Аз все пак смятам, че бъдещето принадлежи на Китай, или по точно на Азия. Не съм икономист, но съм историк и знам, че гибелта на всяка цивилизация от хилядолетия насам е предизвикана винаги от един фактор - нашествието на ваварите. Не се заблуждавайте. Варвари от латински е "този който говори неразбираемо" (за римляните тогава).
Това за което пиша (Шанхай) е само едната страна на монетата в Китай. Пътувахме доста из вътрешността на страната - провинции Шандун, Съчуан, Джъдзян и други- всички до един земеделски райони със тук -там, "малки" градове от по няколко милиона. Китай е най- големия производител на земеделска продукция в света. Храната там е в изобилие и е евтина. Но да оставим всичко друго на страна. 350-400 милиона живеят в градовете със подобряващ се стандарт на живот всеки ден, всички останали са по селата - и се занимават със земеделие. Но от най- богатия китаец до бедните селяни - те са много по различни от нас, като култура, като начин на живот и какво ли още не. Те са скромни и подредени хора, организирани като в мравуняк, с ред в хаоса. Не ги величая, но дори да вземем само факта че това е единствената страна в света с 5 хилядолетно непрекъснато историческо развитие, има над какво да се замислим.
цитирай
6. okolosveta - е да, ама
11.03.2008 13:13
правилно казваш "читателите", надявам се хората да прочетат, а за снимките приемам забележката, но са правени с видео камера, не с фото, и поради естеството на работата ми, кадрите бяха допълнително обработвани. с една дума това са кадри от филм излъчен в национален ефир и не съм и мислила за този пост:), но все пак за най- обща представа...
цитирай
7. sashmash - И аз бях там,
06.04.2008 23:40
много неща ме впечатлиха,но и доста разочароваха.Общо взето свят на бедност и изобилие-едновременно материално и духовно:)
цитирай
8. emil60 - Харесва ми китайската философия!
27.02.2009 23:21
Например: "Миналото има власт над бъдещето и обяснява настоящето"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: okolosveta
Категория: Туризъм
Прочетен: 169136
Постинги: 15
Коментари: 82
Гласове: 296
Архив