Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2008 13:12 - Остров ТАСОС
Автор: okolosveta Категория: Туризъм   
Прочетен: 32960 Коментари: 29 Гласове:
1

Последна промяна: 05.03.2008 15:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Добра идея е като тръгвате някъде да имате добър гид. В моя случай беше точно така. Пътешествието с  кола дава някои свободи, които организираният автобусен туризъм не може да ти осигури. Дългото пътуване и изнервяне по пътя спестихме с подгряваща нощувка в Мелник. За въпросното място е писано много,  за това ще спестя подробности, но не пропускайте да се отбиете там винаги, когато можете. Пък и виното и механите са по-приятни при тръпката на предстоящо продължение на Бяло море.

Събуждаме се и след закуска с баница и домашно кисело мляко в центъра на Мелник (препоръчвам го горещо), се отправяме към границата.  Притеснението относно преминаването и трудности на КППТ-то се разсейват след като прекосяваме почти на втора скорост. На българските граничари показваме документите на колата и на пасажерите, докато на гръцките служители, само се ухилваме и подаваме личните си карти почти в движение.

Наплашени сме от репортажи по телевизията за отнети книжки, спрени от движение коли на българи и т.н., затуй спазвам стриктно правилата. А те в началото на пътя са твърде строги. Почти един час се тътрим с 50, което е малко досадно, тъй като по ландшафта няма какво да се види. Плешиви хълмове, каманак, селца и градчета без видими признаци на живот, са резултат от над 35-градусовата жега. Ето и един добър съвет-не тръгвайте лятото за Гърция с кола без  климатик. Ако градусите не ви разболеят със сигурност ще си съсипете пътуването.

Маршрутът ни е Серес, Драма, Кавала като планираме да вземем ферибот от Керамоти

Въпросното фери е организирано перфектно. Енергични разпоредители жестикулират и дават навигации на приличен български. Натъпквам возилото в търбуха на кораба като буквално съм на една боя растояние от другите коли. Съдът е доста приятен, на няколко нива с кафенета и прочие. Като любители на гледките изпълзяваме, разбира се, на най-горната палуба. Клатенето  е незначително, затова притесненията ми свързани с прилошаване по време на плаване в миналото се изпаряват. Преплуваме дистанцията за около половин час. Не е кой знае какво морско пътешествие, но гледката е вдъхновяваща. Ескорт от летящи наравно с кораба гларуси с глуповати изражения разсмиват и повдигат и без друго доброто настроение на всички. Фотоапарати защракват отвсякъде, улавяйки пернатите в причудливи летателни пози.  

image

Акустираме благополучно на острова.  

Хотел Есперидис е изборът на нашия гид. Той се намира на три километра от главния град на острова – Лименас и е истинска находка. Ситуиран е на самия бряг и се състои от няколко малки постройки обкръжили чуден басейн с бар. Наоколо са побити палми, допълващи атмосферата. Черешката на тортата, обаче е малкият плаж пред хотела с кристално чиста и прозрачна вода. Направо е невероятно, че на това приказно място не е натъпкано с обичайната тарапана от хлапета, дюшеци, мега лелки и прочие туристическа гмеч. Има само няколко души проснати върху нахвърляните тук там шезлонги, като това че са безплатни прави впечатление на нас българите. Врявата е концентрирана главно около басейна, но домакините са помислили и за това. Проблемът с непрестанната врява типичен за повечето курорти тук е решен с разположението на сградите. Всички постройки са обърнати с гръб към басейна и бара. 

image

Бара на басейна не ми излиза от ума през цялото време докато се настаняваме. Боязливо пристъпвам към бармана, за да грабна бира преди да хукнем през глава към описания по-горе плаж. Бирата се казва Митос (Mythos). Като известни почитатели на пивото, няма как да спестим лиричното отклонение. Та за бирата. Никога не бяхме чували гърците да се славят с бирата си, но тази наистина си струва. На развален английски бармана ме подкокуросва „Ду ю уонт ту трай дъ локал биър?” „Йес!” отвръщам уверено и сделката е факт. На стойност от 2 Евро. Какво му трябва на човек-  Хубава бира и морето! :) Триумф над ежедневието.

„Да забием копие в тлъстия задник на скуката”.  беше казал някой. Вижда ми се подходящо. Забиваме чадър и бутилките бира в пясъка и кефът е пълен. 

image

Както и да е, отплеснах се. От тук нататък за плажа ви е ясно.

Кратка следобедна дрямка и е време за вечерната програма. Не се лъжете - в Лименас не кипи бурен нощен живот. За щастие не търсихме това и успяхме да се насладим на спокойствие в малките и уютни таверни гъсто разпръснати из центъра на градчето. Таверна в класическия смисъл с трясък на чинии, певица и бузуки не видяхме. Въобще Лименас е спокойно място.Забравих. Преди да идете да вечеряте на всяка цена седнете на някое от кафенетата  край пристанището за да видите залеза. Ще ме благославяте за този безценен съветJ

Въобще гърците знаят как.

Златното правило когато идеш някъде да ядеш и пиеш това, което ядат и пият местните не ни подвежда. Бутилка Рицина (изберете Маламатидис), гръцка салата и печена прясна риба са нещата, които не бива да пропуснете да опитате. По някакъв начин морето и неговата атмосфера са пропити във всичко на този остров, а най- хубавото е, че чувството се пренесе и върху нас.

Странно отдалечени от олелията и надпрепускването с времето, по-спокойни за всичко което предстои, по- сигурни във важните неща изпращахме вечерите.

 image

След 3-4 дни, се качихме отново на ферито, благославяйки се, че дойдохме на Тасос и проклинайки се, че не отделихме повече дни за тази почивка. Обещахме си, че при първа възможност, ще се върнем отново.



Тагове:   остров,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. benra - много
05.03.2008 15:03
интересно и същевременно полезно-благодаря!
цитирай
2. kuracpalac - благодаря!
05.03.2008 16:49
благодаря!
цитирай
3. анонимен - Разказа е хубав - само не си споме...
06.03.2008 14:37
Разказа е хубав - само не си споменала цените на нощувките
цитирай
4. okolosveta - От Диана
06.03.2008 15:41
Цената за двойна стая през Юли беше 50 Евро. Предполагам, че ако не е в пика на сезона може и да е по-малко ;)
цитирай
5. анонимен - абсолютнп вярно...
09.03.2008 03:02
Това лято бях 2 пъти на остров Тасос и ми стана любима дестинация. Обиколих целия остров. Установих се за повечко време на 2 места. И стигнах до заключението, че където и да отседнете ще усетите атмосферата описана по-горе...
Райско място... И след 2 месеца пак съм там... :)
цитирай
6. анонимен - ..........
18.03.2008 17:24
Xubav razkaz,no mnogo malko snimki be mila :)
цитирай
7. анонимен - Снимки от Тасос
08.05.2008 19:50
Чудесно написано. Тук има много готини снимки от Тасос: http://dichev.com/gallery/greece/thasos/

цитирай
8. анонимен - ostavih 4astica ot men na tova mqsto
19.08.2008 16:23
Predi dva dni se varnah ot Tasos, no samo tqlom-duhom sam vse oshte tam i sigurno oshte dalgo vreme shte e taka.
Prepora4vam na vsi4ki da posetqt tova prikazno mestence!
цитирай
9. анонимен - Tasos naistina e raisko kutche
25.09.2008 11:35
Vazhitena sum ot tozi ostrov. Neveroyatna priroda - sa4etanie na planina s more. Planinskite peizaji sa razlichni- tu sveji gori, tu planinski zuberi, tu hulm4eta s niska rastitelnost, tu krasivi maslineni gorichki. Za moreto nyamam dumi - lazurno sinyo, s kristalno 4ista voda i mnogo spokoino. No sum vuzhitena i ot krasivite i koketni ku6ti i hotel4eta. Vsi4ki izglejdat kato novi.
S dve dumi - ne se kolebaite, ako imate vazmojnost da posetite tozi krasiv ostrov, razpolojen ne mnogo daleche ot Bulgaria.
цитирай
10. анонимен - az sa6to sam bila tam i mi xaresa m...
27.01.2009 19:17
az sa6to sam bila tam i mi xaresa mnogo
цитирай
11. анонимен - mnogo 4isto mqsto
27.01.2009 19:19
mnogo 4isto mqsto
цитирай
12. emil60 - Брой този Тасос!
27.02.2009 23:24
Като ще взема да взема да отида да живна...
цитирай
13. анонимен - запалих се като прочетох. дай ня...
06.03.2009 15:08
запалих се като прочетох. дай някакви координати на хотела, в който сте отседнали
цитирай
14. okolosveta - отговор
17.03.2009 17:16
аз вече не пазя координатите на хотела, защото като отидохме там се оказа че из цялото крайбрежие има хотели , кой от кой по- хубав. Този е OK, ако сте с кола, защото е близо до главният град Лименас. Името на хотела е "Esperides", и смятам че може да се намери в Гугъл.
цитирай
15. анонимен - Името на хотела е "Esperides
26.03.2009 22:26
не се осланяйте много на наименованията ,които дава - грешни са ! "Бутилка Рицина (изберете Маламатидис) " - казва се МАЛАМАТИНА ! Някой да не ти е казал , че като сложиш окончание "ес" и "ис" и звучиш на гръцки ?
цитирай
16. okolosveta - за всезнайкото
27.03.2009 10:19
радвам се че си чел всичките ми постове и също за широките ти познания на пътешественик - Гърция и Румъния, можеше и за Сърбия нещо да кажеш :)
Най ме кефи като някой ти казва какво си видял и къде си бил- примерно в кой точно хотел :)
цитирай
17. анонимен - транспорт
01.04.2009 13:14
А някакъв съвет, как може човек да стигне там без собствен автомобил? Искам да отидем с приятелката ми за Гергьовденските празници, но не ми се ангажира кола.
цитирай
18. okolosveta - за транспорта
01.04.2009 14:37
Ами, аз няколко пъти съм ходила до там все с кола, но ако все пак искате без кола, смятам че лесно се стига с влак от София до Солун, оттам автобус до Кавала и вече от Кавала има също ферибот до Тасос (можете да потърсите разписания за ферито, имаше някъде из интернет). При това положение може би ще е най- добре да отседнете в Лименас, главното градче, там където спира ферито. А за обиколка на острова.... незнам- да наемете кола или малък мотор, зависи ! Но идете непременно, ще ви хареса !!
цитирай
19. анонимен - emo
27.04.2009 14:39
i az sam hodil tam tova lqto pak struva si opredeleno 6te ostanete priqtno iznenadani. razkaza e 6
цитирай
20. анонимен - Много благодаря за хубавия пъте...
28.04.2009 09:16
Много благодаря за хубавия пътепис, с майка ми ще ходим сега за почивните дни, така че това, което прочетох ще ми бъде от полза.
цитирай
21. анонимен - super
06.05.2009 16:09
Много готино описание на екскурзията ви.Поздравления.Тасос е невероятен.
ето нещо и от мен:
http://vbox7.com/play:d8273a58
цитирай
22. анонимен - АМИ ЩЕ ОПИТАМ
09.05.2009 18:42
Повече от 10 години не съм стъпил на българското Черноморие. Прах, бетон, гадно обслужване и храна с неясен произход - не ми трябват. Давам си парите в турски и гръцки морски курорти и пак ми излиза по-евтино, а нашите алчни печалбари да мрът! На Тасос не съм ходил и това което прочетох тук ме подмами да опитам. Вече направих резервация за този хотел и живот и здраве това лято ще плажувам там. Като се върна ще споделя впечетлението си.
цитирай
23. анонимен - тасос
27.05.2009 10:00
колко пари е ферибота?
цитирай
24. анонимен - Правопис
16.06.2009 10:05
Към текста под първата снимка - пише се "акОстирам".
цитирай
25. анонимен - Нов информационен сайт за Тасос
19.03.2010 07:12
Посетете idxjd www.thassos-info.com, за да научите още за Тасос.
цитирай
26. анонимен - ферибот
09.04.2010 23:43
Има два начина да се стигне с ферибот до Тасос. Първият е от Кавала до Прину, а втория, който е по - удачен е от Керамоти. От Кавала има кораб два пъти дневно, като разписанието е различно в четни и нечетни дати. От Керамоти има кораб на всеки два часа, цената е 26 евро (кола с двама пътника), пътуването е 30 мин., с около час по - кратко от това от Кавала.
цитирай
27. анонимен - Написано с чувство за красота и естетика- благодаря
05.05.2010 11:53
Всичко е в заглавието- пак благодаря!
Там ще сме за празниците- с велосипеди и прикачени към тях камери.
Надявам се да допълня тук писаното с още приятни моменти от Тасос.
p.petrov@irrigationsystems.bg
SkyPE: resident7388
GSM: 0887 395 430

цитирай
28. анонимен - ТАСОС
29.08.2010 22:35
Благодаря за полезната информация Стилът на езика, с който е написано е чудесен.За предстоящите празници ще ходим на острова и всичко прочетено ми беше много интересноОчаквам с още по.голямо нетърпение малката ни екскурзия
цитирай
29. анонимен - Ех Дианче, да си жива и здрава! По ...
09.06.2012 20:56
Ех Дианче, да си жива и здрава! По твоето пъте-почивко описание през 2009 отидох в този хотел. Толкова ми хареса, че още два пъти бях там и сега се готвя отново.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: okolosveta
Категория: Туризъм
Прочетен: 169503
Постинги: 15
Коментари: 82
Гласове: 296
Архив