Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2008 10:25 - Един ден в Читван (Кралство Непал)
Автор: okolosveta Категория: Туризъм   
Прочетен: 5613 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 01.10.2008 13:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

           В подножието на най-високата планина на Земята, едно кралство се слави като мястото, където боговете живеят сред смъртните.

И може би затова в Непал има за всекиго по нещо.

Тук са Хималаите , или “Жилището на Всевишния”, тук е Еверест, или “Покривът на света”, където богът Чомолумгма язди своя  снежен лъв сред облаци от светлина.

Кралство Непал е домът на Шива и Парвати , на бога-слон Ганеш и Анапурна-покровителка на изобилието.

Преди повече от 2500 години в малкото селце Лумбини на Тераите се е родил Буда, за да поеме из пътеките на света в търсене на истината.

Разнообразието на азиатското кралство се забелязва най-вече в отделните му региони.Макар и известен като страна на осемхилядници, Непал има изумително красиви равнини, така наречените Тераи, които са покрити с гъста джунгла, изобилстваща с разнообразни животински видове.

Страната има 16 национални парка. Първият от тях, основан още през 1962 г., е “Читван”, който се простира върху 932 кв.км. площ и е само на 150 м. над морското равнище.

image
             
Националният парк Читван е пример за това как усилията за опазване на редки животински видове в естествена среда с изключителен успех са превърнати в туристическа атракция. Чужденци от цял свят се изкушават пред възможността да проникнат дълбоко в джунглата на гърба на слон, за да видят отблизо недостъпни иначе видове в техния естествен свят. Успях да се убедя, че създадената организация за пребиваването на туристи в парка е безупречна. Малките сламени бунгала, в типичен непалски стил, оборудвани с всичко необходимо, са обособени в къмпинги, които не нарушават спокойствието на животните и осигуряват безопасността на посетителите.

Денят тук започва рано. В 6.30 след чаша кафе, всички се отправихме на еко-разходка, за да наблюдаваме редки разновидности  птици, които в парка са повече от 800. Следваше сафари в джунглата , което ни даде шанс да видим така наречените “звезди” на Читван- кралски бенгалски тигър и еднорогия носорог. Според статистиката именно тук са запазени по-голяма част от  тези застрашени от изчезване видове.
image

Приключенията, които предлага Националният парк Читван не стряха до тук. Плаването с кану по реките Дунгре и Рапти ни предложи великолепни гледки и вълнуващи срещи с екзотични представители на водния свят. В Читван могат да се видят цели 10 % от водните птици на планетата, но разбира се най-емоционална е срещата със спокойно излежаващите се на брега крокодили, които не са заплаха за туристите, защото са от рядък вид, хранещ се само с риба. Макар че на това не бива да се разчита.

Ако имате повече време и малко късмет в Националният парк Читван можете да видите и други застрашени видове, като червената пантера, синия бивол, диви глигани и други

Не оставайте с впечатление , че за всичко това са необходими огромни средства и много свободно време. Цялата програма се вмества в рамките на два дни , а пакетът услуги струва само по 35 щатски долара на човек и включва дори транспорта от столицата Катманду.

Това чудесно съчетание на грижа за природата и нейния животински свят с добре организираната и евтина туристическа индустрия, прави Непал желано място за посещения.

Не се изненадахме, че основен източник на препитание в кралството е туризмът, а най-важното за този бранш тук е хората да си тръгват доволни и да пожелаят да се върнат отново.

Защото както сполучливо твърдеше един справочник “Вие можете да напуснете Читван, но Читван няма да ви напусне никога".

             

 



Тагове:   ден,


Гласувай:
0



Следващ постинг

1. emil60 - Е, благодаря!
27.02.2009 23:27
Видях, прочетох и и се почувствах по-добре... Благодаря!
цитирай
2. анонимен - Мерси
15.12.2009 21:23
Прочетох, направих си доклада по География и сега се надявам на хубава оценка!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: okolosveta
Категория: Туризъм
Прочетен: 169152
Постинги: 15
Коментари: 82
Гласове: 296
Архив